четвер, 25 лютого 2016 р.


Національний одяг вбирає в себе багатогранність історії, унікальність традицій і багату культуру країни і її народу. Національний одяг українців демонструє світогляд жителів різних регіонів.
Незважаючи на все розмаїття сучасного жіночого гардеробу, кожна дівчина повинна мати сорочку або сукню в українському стилі. Завдяки дизайнерам етнічні мотиви гармонійно «вплітаються» в повсякденну моду , так і у вечірні образи. Це і офісні вбрання, і коктейльні або нарядні сукні. Не обов'язково, щоб на вас була плахта або пояс. Достатньо, щоб одяг прикрашала хоча б невелика вишивка.

Особливості жіночого українського національної одягу


Основою для вишитого плаття в українському стилі служили вишиванки, які складалися з двох частин. Нижня робилася з грубої і щільної тканини. Зверху сорочки дівчина одягала плахту і запаску. Стримана плахта обмотуються навколо талії, прив'язувалася поясом. Зверху повинна була бути запаска, нагадує фартух.
Такий наряд неможливо уявити без акцентів. Швидше не аксесуар, а невід'ємною частиною образу є пояс. Він вигідно підкреслить талію, добре доповнить сукню. Прикрасити волосся або шию дуже просто. Використовуйте прості намиста, ґердани або елегантну шпильку в народному стилі. Раніше кількість намистин на прикрасах дівчини прямо говорило про достаток родини.
На свята дівчата надівали свої найкрасивіші сукні. Наряди рясніли візерунками і багатством колірних рішень. Без бус і вінків не обходилося жодне свято.
Символіка народних вишивок на національному одязі
Одним з основних в мистецтві вишивки предки вважали білий колір. Його асоціювали з Богом і природою в цілому. Тому білий орнамент, вишита на білому полотні - цілком закономірне явище. Зелений орнамент відображає природне начало, спокій і мир. Протягом всієї історії синій служив оберегом і асоціювався з постійністю і вірністю.
Червоний - найулюбленіше забарвлення українців. Це символ любові, гармонії. Як стверджують знавці, він відганяє злі сили. Сильним кольором є чорний. Він втілює достаток і багатство. Кажуть, що він нейтралізує негативний вплив на людину, притягує хорошу енергію.
Приємно усвідомлювати, що етнічне плаття в національному українському стилі або сорочка служать не тільки своєрідним оберегом, але і дуже елегантним виробом в гардеробі. Виділяйтеся з натовпу - носити національний одяг України. Крім того, це дасть вам можливість відчути себе по-новому.
Український національний одягУкраїнський національний одягУкраїнський національний одяг
      
Костюк Тетяна


Немає коментарів:

Дописати коментар